Reklama
 
Blog | Marko Zekič

Vrtěti Bémem

Když sleduju nesnažení Pavla Béma (PB) získat předsednické křeslo ODS, napadá mne něco o tom, že pověsti o jeho schopnostech asi přehánějí. Takhle nezkušeně by si přece nepočínal ani člověk mnohem méně protřelý. Co za tím vězí?

PB, takto Přímý Bourák, pronesl do kamery TV Nova památná slova:"Dobře, Mirku, chtěl si to, máš to mít." A rozhodl se zvednout z prachu cesty prapor ODS přejetý oranžovým kamiónem, stát se kandidátem na předsedu.

A u toho zůstalo – u rozhodnutí. Od té doby dělá všechno pro to, aby ukázal všem okolo, především pak členské základně ODS, že předsedou být vlastně nechce. Několikeré omluvení se z jednání, kryté smyšlenkou o vyjednávání Mirka s Jirkou za zády celé party, neexistence vlastního programu ani v hrubých rysech, vyhýbání se novinářům, nulové PR.

PB, takto Příliš Brzo, sám sebe navezl do něčeho, na co zjevně nebyl připraven. Něco jako ten kovboj, když se ho ptali, proč skákal nahý do pole kaktusů. "Zpočátku se to jevilo jako dobrý nápad", děl ten chrabrý honák. Už s krátkým odstupem času se jeví rozhodnutí stát se předsedou jako momentální pominutí mysly vycházející z představy, že s programem nejsemtopolanek.cz se dá uspět.

Reklama

Naopak prozatím jediný jistý soupeř se po krátkém šoku velmi rychle probral a byla mu změněna rétorika a byl vybaven smysluplným programem – je třeba nastartovat diskusi atd. Novinářům se nevyhýbá a naopak je schopen akce, dohodnout si klid ve sněmovně po dobu předsednictví, zajet do Francie aby si s malým Napoleonem vysvětlil pravidla předávání kolíku a především objíždí regiony a sjednává si podporu, což se mu daří.

Tenhle protiklad je do očí bijící a pokud pomineme možnost, že PB, takto Prosím Brzdu, není úplný trouba, začne vám hlavou vrtat, komu je jeho chování ku prospěchu. A že je to zázračně resuscitovaný MT se nabízí víc než jasně.

Pamatujete si ješte na film Vrtěti psem, kde Dustin Hoffman v roli hollywoodského producenta na objednávku zinscenuje válku na Balkáně, aby odvrátil pozornost od aféry na domácí scéně? Je to přitažené za vlasy přenést myšlenku do reálu české politiky? Nemusí se nutně jednat o kalkul od začátku – Bém je dostatečně impulsivní na to, aby se původně jednalo o vážně míněné rozhodnutí kandidovat. V tuto chvíli je to ale jinak, PB hraje podivnu roli vyzyvatele, který nikoho nevyzývá a už vůbec nenabízí smysluplnou alternativu. A neschopností to nebude.

Anebo tomu vůbec nerozumím.